MBA Junior, în integralitatea lui, este compus din 12 module tematice şi durează 24 de luni + programele intensive tip Boot-Camp în vacanţe … iar ţie îţi propunem s-o luăm pas cu pas.
Înscrie-te la modulul “Șeful de trib”, cu durată de 8 sesiuni (2 luni) iar juniorul tău va avea ocazia să experimenteze pe rând rolurile de lider, manager, detectiv și membru de echipă. Toate acestea au în comun abilitățile de a înțelege pe cel de lângă tine, de a lua decizii rațional, de a îți crea o strategie prin care să îți atingi obiective semnificative pentru tine.
Procese de gândire antrenate:
EXTRA abilități ce țin de luarea unei decizii:
Vezi detalii dând click pe numele fiecărei sesiuni
În prima sesiune din modul copiii pleacă într-o călătorie diferită – o călătorie spre interiorul lor. Ei se vor familiariza cu conceptul de valori. După ce vor identifica valorile personale și le vor ierarhiza, juniorii vor fi încurajați să caute și să identifice valorile celor din jurul lor pentru a îi cunoaște mai bine. Apoi, vor învăța etapele prin care trec echipele în funcționarea lor și cum o echipă bună funcționează deoarece membrii ei se raportează la valori comune. Finalul îi va prinde pe copii formând o trupă de jazz ad-hoc și improvizând o melodie.
Este timpul să trecem la acțiune! Juniorii, grupați în echipe, vor desemna un manager și vor planifica activitățile unei companii care produce ambarcațiuni. După o scurtă trecere în revistă a activităților acesteia, juniorii vor experimenta trei modalități de organizare (lucru individual, echipa tip linie de producție și echipa în funcție de roluri prestabilite). Ei își vor antrena abilitățile de mici oameni de afaceri prin: estimare producție, alocare resurse necesare, trecere printr-un control de calitate, și calculare profit. La final, vor avea din nou ocazia de a improviza ca trupă de jazz.
În această sesiune juniorii vor stabili proiectul de modul. Pentru a face asta, mai întâi vor selecta una din multele idei generate prin brainstorming; apoi, vor explora obiectivele asociate acesteia; la final, vor identifica acțiunile necesare pentru a atinge aceste obiective. Acest proces reluat de planificare va avea doua instrumente noi: formularea obiectivelor SMART (Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, într-un timp determinat) și diagrama Gantt.
Un leader cât si un manager bun se pricepe la oameni – acesta va fi primul lucru învățat azi. Pentru a deveni leaderi mai buni, juniorii se vor transforma în detectivi cu scopul de a afla despre colegii lor lucruri importante pentru o coordonare eficientă. De asemenea, ei vor face cunoștință cu un personaj care le va demonstra practic importanța feedback-ului și cum ei îl pot folosi pentru a deveni mai buni în ceea ce fac. În ultima parte vor continua planificarea și implementarea etapelor proiectului de modul.
Juniorii vor continua azi jocul de-a detectivii alături de un nou coleg. Ei se vor familiariza cu un sistem de luare a deciziilor în patru pași, dintre care vor exersa pe primii doi în contexte diferite: (1) extinde-ți opțiunile și (2) testează realitatea. În a doua parte a sesiunii, ei vor explora ce înseamnă a fi un bun membru de echipă.
În continuare juniorii vor explora lumea deciziilor. Vor relua pașii discutați în sesiunea anterioară, după care îi vor folosi în contexte noi și vor exersa în plus pasul trei – la distanță. Vor discuta despre și vor face diferența dintre decizii raționale și decizii aleatorii. Pentru a își clarifica înțelegerea, vor experimenta practic consecințele luării unor decizii aleatoriu printr-un joc.
Juniorii își vor consolida cunoștințele folosind sistemul rațional în patru pași de luare a deciziilor într-o situație nouă. Apoi, își vor petrece timpul executând activitățile necesare pentru a finaliza proiectul de modul. Ei se vor transforma din nou în detectivi și vor folosi tehnicile învățate anterior pentru a intervieva un nou coleg cu scopul de a îl cunoaște mai bine. În ultima parte, vor experimenta două tipuri de leadership (autocrat vs democrat) printr-o activitate de echipă, pentru a identifica punctele tari și slabe ale fiecăreia.
Juniorii vor relua într-o manieră interactivă conceptele studiate pe parcursul modulului după care vor identifica aplicabilitatea acestora. Deoarece unul dintre conceptele de bază studiate a fost cel de echipă, ei vor contura o imagine a echipei ideale. La final, ei vor prezenta atât proiectul de modul cât și observațiile făcute în timpul modulului legate de calitățile colegilor.
Fiecare sesiune este o aventură iar întreaga programă este o succesiune de scenarii fascinante, ca de film. Astfel, antreprenoriatul este abordat într-o manieră perfect adaptată vârstei juniorului tău, într-un cadru modern şi interactiv.
În peste 70% din timpul unei sesiuni, juniorii sunt provocaţi să emită idei, să formuleze ipoteze, să analizeze şi să ia decizii. MBA Junior nu este un curs al învăţatului pasiv ci o experienţă de antrenare a gândirii autonome.
Tu, părintele, vei fi continuu informat. Înainte de decizia de înscriere în program vei participa la o sesiune de prezentare detaliată cu unul dintre fondatorii programului. După înscriere, trainerii vor fi în contact permanent cu tine şi vei primi săptămânal un rezumat al fiecarei sesiuni.
Întreaga structură a fost creată de o echipă de specialişti în psiho-pedagogia copilului: